15-05-10

De Woestijnwandeling in Pajottenland !!!


pajottenland

Het Pajottenland is de streek tussen de taalgrens, de Zenne, de Dender en de oude weg van Brussel naar Aalst. Het landschap is licht golvend en, hoewel dicht bij Brussel, heeft de streek haar landelijk karakter kunnen behouden. Over de oorsprong van het woord “pajot” bestaan vele verschillende theorieën. Zeker is dat de mensen hier veel van hun traditionele levensstijl bewaard hebben: dat kan je merken op de pensenkermissen en in de vele volkscafés. hOnze wandeling vertrekt trouwens langs volkscafé De Cam en verder komen we ook langs café Den Haas. Dit café werd geopend in 1871 en is het oudste nog werkende van Gooik. Het heeft een grote aantrekkingskracht door zijn unieke ligging, midden in de velden en ver van het gejaag. Bovendien is hier nog een unieke aarden bollebaan aanwezig waarop nog het traditionele platbolspel beoefend wordt. Men kan er een typisch streekbier zoals gueuze of kriek drinken en een “plank” eten. In de buurt van de herberg zien we in de verte de molen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, bekend van de jeugdserie Kapitein Zeppos. Deze molen dateert uit de veertiende eeuw en wordt ook “tragische molen” genoemd vanwege de vele moorden die op de molenaarsfamilie gepleegd werden. Sinds 2007 heeft de molen een museum.
Onze wandeling komt voorbij de Woestijnkapel uit de zestiende eeuw, een van de meest schilderachtige hoekjes van het pajottenland. De naam Woestijn zou afkomstig zijn van “wastenij”, waarmee het onbewoonde karakter van de plaats zou aangeduid geworden zijn. Tot voor honderd jaar trof men er inderdaad slechts grazend vee aan. De H.-Kruiskapel werd gebouwd voor een koperen kruis dat op deze plaats zou gevonden zijn en dat op eigen houtje van de parochiekerk ’s nachts terug naar zijn plaats op de Woestijn keerde. .
Onderweg zal je ongetwijfeld ruiters, huifkarren en mountain bikers ontmoeten: de
mountain bike-route van Gooik is een van de meest populaire in Vlaanderen. Verder ontmoeten we onderweg de bewegwijzeringen van verschillende interessante lange afstandswandelwegen die de streek doorkruisen. De GR512 “Vlaams-Brabant” van Diest naar Geraardsbergen loopt door het Pajottenland. De “Voettocht in Pajottenland” is een uitzonderlijk privé-initiatief: een geel en blauw bewegwijzerd pad dat 205 kilometer lang door de mooiste hoekjes van het Pajottenland kronkelt en slingert. Het plattelandspad “De Houteman” werd in 2007 geopend en wil de wandelaar laten kennismaken met de natuur, landbouw en landschap.
Onze wandeling vertrekt in het centrum van Gooik, dat zich “Parel van het Pajottenland” noemt. Gooik is een bekend
centrum voor volksmuziek en er is altijd wel wat te beleven.

foto 1 Gooik


 

Dit is de Woestijnwandeling .We zijn vertrokken in het centrum van Gooik.De wandeling heeft haar naam waarschijnlijk gekregen door de vele akkers die er momenteel nog kaal bij lagen en uitgestrekte velden .Het is een heel mooie streek met een mooi landschap.

foto 2 gooik

 Een tussenstopje voor de hondjes eens te laten drinken .

foto3

En natuurliik de baasje ook.Een cafeetje met een gezellig terrasje en heel veel streekbiertjes !!!!

foto5

foto 3

pajottenland


20:57 Gepost door Carina in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |